![](/media/lib/299/n-kosmiczny-spacer-81fbfe2c3e5eb57811dc3b1e3b51e4ce.jpg)
Boeing nieznacznie wyprzedzi SpaceX?
12 lipca 2018, 09:22Pomiędzy SpaceX a Boeingiem toczy się zaciekła rywalizacja w przemyśle kosmicznym, a jednym z najważniejszych jej elementów są fundusze NASA. W 2014 roku obie firmy złożyły wnioski o finansowanie pojazdów załogowych, zdolnych do przewiezienia astronautów na Międzynarodową Stację Kosmiczną. Boeing poprosił o 50% więcej od SpaceX i pieniądze otrzymał.
![](/media/lib/314/n-globus-b3366ce306b3ac362ef4d5c929058364.jpg)
Gdy słońca jest mało, rośnie ryzyko zaburzeń obsesyjno-kompulsyjnych?
12 lipca 2018, 06:33Życie na obszarach z mniejszą ilością słońca (większych szerokościach geograficznych) może oznaczać wyższe ryzyko zaburzeń obsesyjno-kompulsyjnych (ZOK).
![](/media/lib/314/n-plynneserce-878d1ba359698e2f2e76b1a74a12080e.jpg)
Efekt „bicia serca” w płynnym metalu
11 lipca 2018, 12:38Na australijskim University of Wollongong fikcja naukowa stała się nauką. Uczeni uzyskali efekt „bicia serca” w płynnym metalu. Spowodowali, że płynny metal pulsował w regularnym przewidywalnym rytmie. Osiągnięcie zostało opisane w najnowszym numerze Physical Review Letters.
![](/media/lib/314/n-mozaikapolowy-34093dd04a4c8c628db1d4ce30b605d7.jpg)
Rzymski przemysł wielorybniczy wytępił walenie na Morzu Śródziemnym?
11 lipca 2018, 11:32Badania zademonstrowały, że na rzymskich stanowiskach z Cieśniny Gibraltarskiej odkryto kości wala szarego (Eschrichtius robustus) i wieloryba biskajskiego (Eubalaena glacialis). Wiele wskazuje więc na to, że wielorybnictwo występowało tu już 2 tys. lat temu (dotąd sądzono, że wszystko zaczęło się w XI w. u Basków).
![](/media/lib/207/n-mozg-hologram-cf505f1173c920d559e36f5195022d9a.jpg)
Z mózgami jest jak z odciskami palców: nie ma dwóch identycznych
11 lipca 2018, 10:07Z mózgami jest jak z odciskami palców: nie ma dwóch identycznych. Unikatowość to wynik połączenia czynników genetycznych oraz indywidualnych doświadczeń życiowych.
![](/media/lib/105/n-iss-732e6eb8f28b8feb0db95aaf6567aef7.jpg)
Rekordowy czas dotarcia do Międzynarodowej Stacji Kosmicznej
10 lipca 2018, 14:43Bezzałogowy transportowy statek kosmiczny Progress pobił rekord czasu dotarcia do Międzynarodowej Stacji Kosmicznej (MSK): pojawił się tam po zaledwie 3 godz. 48 min. Roskosmos poinformował, że start z kosmodromu Bajkonur miał miejsce w poniedziałek, 9 lipca, o 21.51 czasu uniwersalnego, a dokowanie odbyło się o 1.39 we wtorek.
![](/media/lib/165/n-sproszkowana-kurkuma-1629b62a100f01cad038671cfaea329d.jpg)
Krystaliczna struktura ujawniła, w jaki sposób kurkumina zwalcza nowotwory
10 lipca 2018, 11:34Kurkumina, żółto-pomarańczowy barwnik z bulw ostryżu długiego, wiąże się z kinazą DYRK2 i ją hamuje. Upośledza to namnażanie komórek i ogranicza negatywne następstwa nowotworów (ang. cancer burden).
![](/media/lib/314/n-mozgcaltech-d234c5a9c99e113ae44f65b6f78bd366.jpg)
Włączają i wyłączają wybrane obszary mózgu bez interwencji chirurgicznej
10 lipca 2018, 10:22W laboratorium profesora Mikhaila Shapiro z Caltechu (California Institute of Technology), powstała metoda włączania i wyłączania poszczególnych obwodów mózgu bez potrzeby przeprowadzania interwencji chirurgicznej.
![](/media/lib/314/n-fotokatoda2-9987e568e39440e7b1391f47dab6a487.jpg)
Polski laser na swobodnych elektronach coraz bliżej
10 lipca 2018, 06:22Projekt PolFEL polskiego lasera na swobodnych elektronach przygotowany przez konsorcjum ośmiu jednostek naukowych uzyska finansowanie z Programu Operacyjnego Inteligentny Rozwój. Decyzja o przeznaczeniu na ten cel kwoty ponad 118 mln. zł dotarła do NCBJ, gdzie powstać ma nowe urządzenie badawcze
![](/media/lib/313/n-jeczmien-3769f4d3b2eb1274a8ca70852bb6c30a.jpg)
Jęczmień nowym czynnikiem kontrastowym do badań obrazowych
9 lipca 2018, 14:29Poszukując jadalnego czynnika kontrastowego, naukowcy z Uniwersytetu w Buffalo kupili ponad 200 rodzajów herbaty, czekolady, ziół i innych produktów spożywczych. Ostatecznie okazało się, że do tego celu najlepiej nadają się prażone ziarna jęczmienia. Z pomocą światła lasera można obrazować zarówno gardło, jak i dalsze odcinki układu pokarmowego.